Te chrupiące skrzydełka są lepsze niż z KFC. Zjedzą je nawet ci, co nie lubią kurczaka

Dodano:
Skrzydełka jak z KFC Źródło: Shutterstock / FoodAndPhoto
Jeśli macie ochotę na chrupiące skrzydełka w domowym wydaniu, to pokażemy wam, jak je zrobić. Będą jeszcze smaczniejsze niż z KFC, bo przygotowane na świeżo i bez zbędnych dodatków.

Chrupiące skrzydełka rozsławiła na całym świecie amerykańska sieć barów KFC. I trzeba przyznać, że choć kaloryczne, są bardzo smaczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podobne skrzydełka przygotować w domu. To bardzo proste, a przy okazji sporo zaoszczędzicie.

Jak przygotować skrzydełka do smażenia?

Skrzydełka przeznaczone do smażenia w panierce trzeba odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu z pozostałości piór, należy odkroić z każdego skrzydełka najmniejszą część, a potem przekroić skrzydełko na dwa kawałki, tnąc nożem przez staw. Takie małe kawałki mięsa łatwiej się je i ładniej się prezentują, niż całe skrzydełka. Najmniejsze kawałki skrzydełek można wykorzystać do ugotowania zupy czy bulionu. Większe części skrzydełek należy opłukać i dokładnie osuszyć.

Teraz czas na przyprawienie skrzydełek. Klasycznie do ich doprawiania stosuje się sól, paprykę słodką i ostrą. Zamiast papryki ostrej można użyć pieprzu cayenne, ewentualnie ostrego sosu paprykowego. Skrzydełka można też doprawić czosnkiem i musztardą. Jeśli jednak ktoś woli łagodniejsze skrzydełka, może zrezygnować z ostrej papryki. Mięso w przyprawach powinno postać przynajmniej 2 godziny. Gdy zostawicie je w lodówce na noc lub na dobę, skrzydełka będą jeszcze smaczniejsze.

Jak zrobić skrzydełka w chrupiącej panierce?

Gdy macie już pokrojone i przyprawione skrzydełka, czas zabrać się za panierkę i smażenie zgodnie z poniższym przepisem.

Przepis: Skrzydełka lepsze niż z KFC

Skrzydełka w chrupiącej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
740 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Na panierkę:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie skrzydełekSkrzydełka oczyść, opłucz, odkrój najmniejszą część, pozostałe skrzydełko przekrój na dwie części. Osuszone skrzydełka posyp solą, papryką słodką i ostrą, wymieszaj. Odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  2. Przygotowanie panierkiSkrzydełka wyjmij z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem. Na panierkę do mąki dodaj jajko, dużą szczyptę soli oraz obie papryki. Dolej tyle mleka, by powstało gęste, kleiste ciasto. Płatki kukurydziane wsyp do foliowej torebki, zamknij i rozdrobnij przy pomocy wałka do ciasta, wysyp je na głęboki talerz.
  3. Smażenie skrzydełekNa głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Skrzydełka umieść w cieście naleśnikowym i dokładnie całość wymieszaj, tak by mięso pokryło się ciastem. Skrzydełka wyjmuj kolejno z ciasta, poczekaj chwilę by spłynął nadmiar ciasta i panieruj je w płatkach kukurydzianych. Od razu kładź na gorący olej i smaż na średnim ogniu ok. 15 minut.
  4. Osączanie skrzydełekUsmażone skrzydełka zdejmij z patelni, przełóż na talerz wyłożony kilkoma warstwami papierowych ręczników. Pozostaw je na kilka minut, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: Jeśli nie lubicie płatków kukurydzianych, możecie je zastąpić mąką pszenną lub kukurydzianą. Po wyjęciu skrzydełek z ciasta naleśnikowego, trzeba je obtoczyć w mące i otrzepać jej nadmiar przed włożeniem do tłuszczu.

Co podać do chrupiących skrzydełek?

W KFC do chrupiących skrzydełek możecie zamówić frytki, ketchup i sos czosnkowy. I podobny zestaw możecie przygotować sobie w domu. Danie będzie jednak równie smaczne, a nieco zdrowsze, gdy smażone ziemniaki zastąpicie pieczonymi lub ugotowanym ryżem. Sos czosnkowy możecie przygotować na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu. Dzięki temu też stracicie nieco kalorii. Do skrzydełek podajcie też dużą porcję surówki. Może to być klasyczny Colesław, ale też zielona sałata z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...